sticky note want ik ga dit later weer nodig hebben.
geprobeerd een codeplug te laden die ik kreeg en ik krijg “Band Error”. Hoe kan ik dit oplossen?
A: Alle nieuwe radio’s komen in “MODE 0010”, wat alleen hamband TX is. Hierdoor hoeven de toetsenborden NIET te worden vergrendeld zodra u ze ontvangt. Degenen die we tot voor kort hebben gezien, kwamen over in “MODE 0000”, waardoor 136-174 en 400-480 rx en tx mogelijk waren. Maar volgens de FCC-regels moesten ze worden vergrendeld, zodat niet-Ham-klanten een tweerichtingswinkelprogramma moesten hebben en algemene gebruikers geen wijzigingen in de programmering konden aanbrengen.
De slechte kant is dat een MODE 0010-radio geen MODE 0000-codeplug accepteert. Doe dus het volgende om het te repareren:
1) schakel de radio uit en weer in terwijl u de PTT-toets en nummer 1-toets op het toetsenbord ingedrukt houdt (NIET de P1-knop).
2) Wanneer op het scherm “TEST MODE” staat, laat u de knoppen los en op het scherm wordt “MODE 0010” weergegeven. Draai de kanaalknop tegen de klok in om deze in te stellen op “MODE 0000”.
De ‘shack’ is de plaats waar een amateurradio-operator zijn radioapparatuur opstelt.
Een logeerkamer, een constructie in de achtertuin, in het bureau in de hoek van de woonkamer, waar dan ook.
Maar als je dan op vakantie gaat of je zit POTA Parks on the air dan is het handig om alles zoveel mogelijk bij elkaar te hebben. En dit was de opzet.
In dit geval plaats ik de radio de kt-8900 en de batterij 21x 16850 cellen in een munitie box van het leger. deze heeft de volgende afmetingen: 28cm x 15cm x 18cm .
Vervolgens heb ik de antenneaansluiting vanaf de achterkant van de radio naar boven geleid naar een verloop in een 3D-geprint paneel zodat daar een bnc aansluitpunt zit. Tevens heb ik daar ook een spanningsdisplay inzitten om de laadstatus van de batterij te zien, samen met enkele 12V-uitgangen en de flipswitch.. om de radio en ventilator te laten schakelen. maar er zit ook een ventilator in en ja deze radio heeft een ventilator nodig. En om e.e.a. goed te koelen zit er een noctua fan in… Deze is echt superstil maar met genoeg luchtverplaatsing om de radio van koeling te voor zien, en dat is nodig in een ijzeren doosje.. er zitten links en rechts van de print lucht openingen waar de lucht aangezogen wordt. .om dit genoeg power te geven, gebruikte ik een defecte fiets accu liggen,Deze zitten vol met 18650 batterijen. Alles eruit gehaald en daarna stuk voor stuk alles nagemeten welke cellen nog goed waren.. Dit deed ik met een Xtar X4 lader Dat is een slimme lader die meteen alles laat zien qua status van de cellen. En daarmee de cellen die goed waren opnieuw geladen en hergebruikt.. ik had nog wat kleine accubakken met BMS print liggen en die heb ik hiervoor gebruikt… Met een puntlassertje in elkaar gezet en dat gebruik ik nu als accu voor deze opzet. .. zie foto’s.
De binnenkant van de box bestaat louter uit 3D prints die in elkaar passen.. heel de opzet is modulair van opzet. zodat ook andere radio’s er in verwerkt kunnen worden. ik heb dus 2 bodemplaatjes, en twee top plaatjes dus de boven en onderkant zijn tweedelig die in elkaar passen. De zijstaanders klikken daar weer in om e.e.a. vast te houden..
in deze afbeelding zie je de plaatjes op mijn printer.
al met al een redelijk simpele opzet maar vele prints waren er nodig om toch uit te komen zoals ik dat wilde.
Daar er toch elke keer weer dingen aangepast moeten worden had ik toch aardig wat mislukte plaatjes.. Maar dat mag de pret niet drukken..
Ik wilde de plaatjes dusdanig klein houden zodat ze op een kleine printer ook te printen zijn. je kan het topplaatje op grote printers ook in het geheel printen..
ondertussen zit alles in elkaar. maar ik ben al weer bezig met een paar uitbreidingen en veranderingen..
Het geheim van de serienummers van Yaesu zodat je de leeftijd kan terug traceren..
Het serienummer bestaat meestal uit 2 letters, gevolgd door 6 cijfers: 0J123987
Het eerste cijfer van het serienummer is het laatste cijfer van het productiejaar, het tweede cijfer van het serienummer is een letter, de letters staan in het alfabet – 2 is gelijk aan de maand. C – januari D – februari E – maart F – april G – mei H – juni ik – juli J – augustus K-september L – Oktober M – november N – december De volgende 3 cijfers zijn een ‘batch-ID’ en de laatste 3 cijfers zijn de daadwerkelijke eenheid binnen de batch. Dus in mijn voorbeeld: 0 – in dit geval waarschijnlijk jaar 2000 (ze voorzien niet in de productie van een exact model over een periode van 10 jaar!) J – augustus 123 – partij #123 987 – radio # 987 in batch 123 handig stukje om te weten.
Het serienummer bestaat meestal uit 2 letters, gevolgd door 6 cijfers: 0J123987
Het eerste cijfer van het serienummer is het laatste cijfer van het productiejaar, het tweede cijfer van het serienummer is een letter, de letters staan in het alfabet – 2 is gelijk aan de maand.
C – januari
D – februari
E – maart
F – april
G – mei
H – juni
I – juli
J – augustus
K-september
L – Oktober
M – november
N – december
De volgende 3 cijfers zijn een ‘batch-ID’ en de laatste 3 cijfers zijn de daadwerkelijke eenheid binnen de batch.
Dus in mijn voorbeeld:
0 – in dit geval waarschijnlijk jaar 2000 (ze voorzien niet in de productie van een exact model over een periode van 10 jaar!)
J – augustus
123 – partij #123
987 – radio # 987 in batch 123