KiwiSDR INFO
HF 0-30 MHZ KIWI
Door de vele nieuwe solar systemen in het blok
is er zeer veel storing op de kiwisdr..
ik ben er mee bezig. maar dit kan wel even duren.
in de avond is het nog redelijk te gebruiken.
sorry voor het ongemak
De KiwiSDR 2 is een SDR (“software-defined radio”) ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse radioamateur John Seamons (ZL4VO/KF6VO), d.w.z. een ontvanger voor het gehele frequentiebereik van 10 KHz tot 30 MHz.
De Kiwi ondersteunt maximaal vier gelijktijdige verbindingen, elk met hun eigen onafhankelijk bestuurde audio- en watervalkanalen. Een extensie-interface maakt geavanceerde signaaldecodering rechtstreeks in de browserinterface mogelijk zonder extra software te installeren. De meest populaire is de geïntegreerde WSPR-decoder en de Time Difference of Arrival (TDoA) signaalrichtingzoeker /locaties pinpointen
De Kiwi bevat ook een softwaregedefinieerde GPS-ontvanger die wordt gebruikt om de SDR-frequentie te kalibreren en de tijd van de dag te verkrijgen.
In de onderstaande afbeeldingen geeft de pijl de knoppen en menu’s aan waarop u kunt klikken.
De belangrijkste technische gegevens van deze ontvanger:
Als je het “Welkom”-bericht hebt gelezen, verberg je het door op de omcirkelde pijl rechtsboven in het paarse paneel te klikken.
Let op het watervalscherm met een donkerblauwe achtergrond. De grijze frequentieschaal erboven geeft een bereik van 0 tot 30 MHz aan. Er zijn weinig signalen te zien boven de 12 MHz omdat het nacht was op SK3W toen deze foto werd genomen en die signalen zijn verzwakt. De waterval heeft 14 zoomniveaus. Boven de frequentieschaal bevindt zich een verzameling rode en groene signaallabels en bandbereikindicatoren. U kunt op de labels klikken om direct op die frequenties af te stemmen. De afzonderlijke labels zijn beter leesbaar als er wordt ingezoomd. De labels kunnen door de eigenaar/beheerder van de Kiwi worden bewerkt om signalen te identificeren die lokaal worden gehoord. ik zal er ook lokale stations tussen zetten..
Rechtsonder bevindt zich het bedieningspaneel. Hier vindt u alle belangrijke bedieningselementen: numerieke ontvangstfrequentie, ontvangstmodus (AM, USB, CW, enz.), de watervalzoombediening (+/- vergrootglazen, max in/uit-pijlen) en aanpassingen van de watervalkleurenkaart (WF max/min). Ook wordt een S-meter getoond.
Laten we nu eens inzoomen op de 40 meter amateur radioband om deze nader te bekijken.
Selecteer in het menu “selecteer band” het item onder “Amateur” met de tekst “40m”. De waterval is nu veel dichterbij ingezoomd en signalen zijn beter te zien. Klik op de knop met de pijltjes links/rechts om iets verder in te zoomen. Klik op de knop “Spectrum”. De bovenste banner wordt vervangen door een spectrumweergave die de signaalsterkte voor elk watervalsignaal weergeeft.
Er zijn verschillende manieren om af te stemmen. U kunt klikken in het waterval-, spectrum- of labelgebied. Merk op hoe de gele passband in de frequentieschaal volgt en de numerieke frequentie in het bedieningspaneel wordt bijgewerkt. U kunt ook klikken en slepen in de frequentieschaal en de passband zal soepel stemmen. De zes -/+ knoppen in het bedieningspaneel passen de frequentie in gecontroleerde stappen aan. Wanneer de muis over een knop zweeft, wordt het aantal stappen weergegeven.
Er zijn nog veel meer manieren om met de interface te communiceren. Experimenteer en kijk wat je vindt. Als u bijvoorbeeld klikt en sleept in de watervalscrolt zonder de ontvangen frequentie te wijzigen. Volledige documentatie is hier.
De Kiwi staat software-“extensies” toe die worden geselecteerd door het menu rechtsboven in het configuratiescherm. Het is zeker mogelijk om de Kiwi-audio-uitvoer vanuit de browser te routeren, via een “virtuele audiokabel”-applicatie, en naar traditionele signaalverwerkingsprogramma’s in digitale modus (bijv. MultiPSK, Fldigi, enz.) Maar we wilden het idee testen om gespecialiseerde signaaldecoders rechtstreeks in de browsergebaseerde interface te integreren. Zonder dat u extra programma’s op uw computer hoeft te installeren. Huidige uitbreidingen zijn:
- TDOA Locatie tracker.
- CW-decoder
- SSTV-decoder
- FAX decoder
- Signal strength graph
- Signal integrator
- IQ display
- DRM-Radio
- Loran-C display
- WSPR decoder.
- RTTY decoder
- Audio -FFT
- ALE-decoder
- HFDL-Vliegtuigen
- FT8 decoder
- FT4 decoder
Er zijn er nog meer in ontwikkeling.
De meest populaire is de WSPR-decoder. Zoals hieronder te zien is, verschijnt er een WSPR-specifieke waterval en een bedieningspaneel.
We hebben op de 40m-bandknop gedrukt om het decoderen te starten. Het taartvormige blauw/witte icoon is de WSPR-acquisitietimer van twee minuten. De lijst met zenderspots zal bekend zijn bij iedereen die traditionele WSPR-decoderingsprogramma’s heeft gebruikt. U kunt klikken op de roepnaam of rasterlocatie van de ontvangen zenders. De afstand tot het station tot de Kiwi wordt berekend. Als de Kiwi-beheerder een roepnaam en rasterlocatie voor verslaggevers heeft ingesteld, worden de gedecodeerde spots geüpload naar wsprnet.org.
– locator ontvanger: JO21DL Bergen op Zoom
– power: 5V/2A-voeding (2,1 mm barrel-connector).
– frequentiebereik: 10KHz tot 30 MHz
– modes: AM, LSB, USB, CW, FM
– bandbreedte filter: afstembaar tussen 50Hz en 10 KHz
– maximum aantal gebruikers: 4
– antenne: wellbrook ala1530 loop
orginele bron van deze beknopte uitleg vind je hier
Christoph Mayer, DL1CH: KiwiSDR as a new GNURadio Source (youtube.com)
admin paneel kiwisdr.local:8074/admin