amateurradiostation ISS

Geschiedenis

De eerste amateurradio apparatuur werd in september 2000 aan het International Space Station (ISS) geleverd en aan boord werd een amateurradiostation opgericht voor gebruik door astronauten die tevens radioamateurs zijn.

Commandant William Shepherd, KD5GS, legde in november van dat jaar de eerste amateurcontacten.

De meeste astronauten op het internationale ruimtestation ISS zijn radioamateurs met een vergunning en soms praten ze in hun vrije tijd met andere radioamateurs op aarde.

Welke apparatuur heb je nodig om het ISS te horen?

Bijna elke 144 MHz FM-installatie zal het ISS ontvangen, u kunt zelfs een algemene VHF-scanner met een externe antenne gebruiken. Wat de antenne betreft, hoe eenvoudiger hoe beter.

Een ¼ golf  spriet heeft een hoge stralingshoek en werkt goed. Grote colineairen van 144 MHz zijn niet zo goed omdat het stralingspatroon geconcentreerd is aan de horizon, terwijl het ISS zich gedurende het grootste deel van een doorgang boven de 15 graden bevindt.

U kunt het ISS buitenshuis ontvangen met behulp van een 144 MHz-handheld met zijn spiraalvormige antenne, maar een 1/4-golf antenne geeft veel betere resultaten.

Online luisteren

Als je geen amateurradio-ontvanger hebt, kun je nog steeds naar het ISS luisteren met behulp van een online radio, ook wel bekend als een WebSDR. Selecteer een frequentie van 145800,0 kHz en FM-modus:
• Farnham WebSDR wanneer ISS binnen bereik is van Londen http://farnham-sdr.com/
• R4UAB WebSDR wanneer ISS boven  is 
gebruik de N2YO-site om te zien wanneer het ISS binnen bereik is https://n2yo.com/?s=25544&df=1

Wat ga je horen?

Een groot deel van de tijd werkt de apparatuur van het ruimtestation in de “automatische modus”. Het kan fungeren als een AX.25 APRS-pakketrepeater , spraakrepeater of Slow Scan Television (SSTV) -beelden verzenden. Spraak- en SSTV-uitzendingen vinden plaats op 145.800 MHz FM, het AX.25-pakket is te horen op 145.825 MHz FM

 live tracker 

 

 

live camera

Het doel om mee te beginnen is simpelweg te luisteren naar de geluiden van de satelliet. U kunt de huidige werking controleren op de AMSAT Satellite Status -pagina.

Het amateurradiostation ISS wordt gebruikt voor schoolcontacten. Deze onderwijs contacten stellen studenten in staat om rechtstreeks via amateurradio met de astronauten te communiceren en hen vragen te stellen.

Dankzij vrijwilligers van AMSAT-UK hebben de afgelopen jaren een aantal Britse scholen contact gemaakt met het ruimtestation.

Wanneer de astronauten een CQ-oproep uitzenden, gebruiken ze ook 145.800 MHz FM, maar werken ze “gesplitst” luisterend naar antwoorden 600 kHz lager op 145.200 MHz. Als je geluk hebt en ze CQ horen roepen, vergeet dan niet om je rigs repeater shift te activeren om ervoor te zorgen dat je op de juiste frequentie antwoordt. Je mag nooit uitzenden op 145.800 MHz.

Wanneer luisteren

Het ISS bevindt zich in een zeer lage baan en is dus slechts 5 of 6 keer per dag binnen bereik en dan maximaal 10 minuten in de beste baan. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je op het juiste moment luistert om het te horen.

Er zijn een aantal websites die je vertellen wanneer je moet luisteren, zoals de N2YO-site .

Doppler shift

Het internationale ruimtestation ISS reist met een snelheid van meer dan 28.000 km/u rond de aarde.

Door deze hoge snelheid lijken radiosignalen in frequentie te verschuiven, een fenomeen dat Dopplerverschuiving wordt genoemd.

Deze Doppler-verschuiving zorgt ervoor dat de ISS-zendfrequentie van 145.800 MHz eruitziet alsof deze 3,5 kHz hoger is in frequentie, 145.8035, wanneer ISS uw locatie nadert.

Tijdens het verstrijken van 10 minuten zal de frequentie lager worden en in totaal 7 kHz verschuiven naar 145,7965 als het ISS buiten bereik gaat.

Om een ​​maximaal signaal te krijgen heb je idealiter een radio nodig die afstemt in stappen van 1 kHz of kleinere stappen om de verschuiving te volgen, maar in de praktijk worden acceptabele resultaten verkregen met de radio op 145.800 MHz.