AMATEUR RADIO,
ook wel hamradio genoemd, niet-commerciële tweerichtingsradiocommunicatie.
Berichten worden via spraak of in de internationale morsecode verzonden. De belangstelling voor amateurradio ontstond rond de eeuwwisseling, kort nadat de Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi in 1901 met succes het eerste trans-Atlantische draadloze signaal had verzonden.
De interferentie van amateuruitzendingen met commerciële en militaire uitzendingen leidde in 1911 tot de instelling van overheidscontrole
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden amateurs actief in radio-experimenten, wat bijdroeg aan de ontwikkelingen op het gebied van langeafstandsuitzendingen en de eerste radio-operatoren werden die met succes de hogere middenfrequentie- en lagere hoogfrequente radiobanden exploiteerden. Door de jaren heen hebben amateurradio-operators ook gezorgd voor noodcommunicatie tijdens bosbranden, overstromingen, orkanen en andere rampen. Ze dienen als een belangrijke schakel tussen getroffen gemeenschappen en de buitenwereld totdat de normale communicatie is hersteld.
Rond 1911 keerde een hartstochtelijke toespraak van de Harvard-student Albert Hyman voor het Amerikaanse Congres, ter ondersteuning van amateurradio-operators, het tij en hielp hij een wetsvoorstel te verwerpen dat de amateurradio-activiteit volledig zou hebben beëindigd door het volledige radiospectrum aan de radio toe te wijzen. leger. Een amateurstation dat Hyman zogenaamd deelde met Bob Almy en Reggie Murray, dat naar verluidt de zelftoegewezen roepnaam HAM (afkorting van Hyman-Almy-Murray) gebruikte, vertegenwoordigde zo de hele amateurradio.
Dit verhaal lijkt echter voor het eerst in 1948 aan de oppervlakte te zijn gekomen, en vrijwel geen van de feiten in het verslag klopt, inclusief het bestaan van ‘een klein station genaamd HAM’ op Harvard.
De producten van Hammarlund zijn waarschijnlijk een voorbeeld van wensdenken uit het bedrijfsleven en waren in het baanbrekende radiotijdperk zo toonaangevend dat ze een onderdeel van de radiotaal werden. Zoals het verhaal gaat, noemden vroege radioliefhebbers de Hammarlund-producten liefkozend ‘Ham’-producten en noemden ze zichzelf ‘Ham’-operators. In werkelijkheid was Hammarlund een klein en nauwelijks bekend bedrijf toen het in 1910 werd opgericht, in die tijd dat ‘ham’ al aan populariteit won op radiogebied. En de eerste producten voor gebruik in elektronische apparatuur, variabele condensatoren, werden in 1916 door Hammarlund ontwikkeld, terwijl de eerste radioproducten rond 1925 werden gebouwd.
Wat is Radiozendamateurisme?
Radiozendamateurisme is een hobby waarbij individuen de mogelijkheid hebben om radiofrequenties te gebruiken om te communiceren, experimenteren en diensten te verlenen. Het is een wereldwijde gemeenschap van mensen met verschillende achtergronden, variërend van technologie-enthousiastelingen tot wetenschappers en gemeenschapsleiders.
Vergunning en Regelgeving
Om als radiozendamateur actief te zijn, moet je een vergunning verkrijgen van de nationale regelgevende instantie. Dit proces omvat vaak het behalen van een examen om je kennis van radiofrequentietechnologie, regelgeving en operationele procedures te testen.
Amateurbanden
Radiozendamateurs hebben toegang tot verschillende frequentiebanden, variërend van LF (lage frequentie) tot SHF (superhoge frequentie). Elke band heeft zijn eigen unieke kenmerken en geschiktheid voor verschillende soorten communicatie.
Modulatietechnieken
Amateurs gebruiken verschillende modulatietechnieken om hun boodschappen over te brengen. Enkele populaire modi zijn Morsecode, SSB (single sideband), FM (frequentie-modulatie) en digitale modi zoals PSK31 en FT8.
Uitrusting
Een typische zendamateuruitrusting omvat een zender, ontvanger en antenne. Er zijn echter veel zelfbouw- en experimentatiemogelijkheden, waardoor de hobby zowel educatief als uitdagend is.
Gemeenschap en Dienstverlening
Het radiozendamateurisme bevordert gemeenschapsgeest en dienstverlening. Amateurs zijn vaak betrokken bij noodcommunicatie, openbare evenementen en technische experimenten die bijdragen aan de wetenschap en technologie.
Conclusie
Radiozendamateurisme biedt een rijke ervaring vol communicatie, technologie en gemeenschapsbetrokkenheid. Of je nu geïnteresseerd bent in spraakcommunicatie, digitale technologie of het bouwen van je eigen apparatuur, deze hobby heeft voor elk wat wils. Dus, welkom aan boord en geniet van de reis door de fascinerende wereld van radiozendamateurisme!